Rješavate li u posljednji tren šta staviti pod bor? Originalni jestivi pokloni nikoga neće iznevjeriti!

Blagdani se nezaustavljivo približavaju, a pitanje što darovati sve je mnoge od nas uznemirilo. Ako niste među sretnicima koji vrve idejama i već su kupili poklone, sigurno će vam koristiti naše ideje za poklone koje možete lako izraditi sami.

Zašto darovati domaće jestive poklone? Možete ih napraviti u posljednji trenutak, imate sigurnost da darujete kvalitetne i s ljubavlju napravljene poslastice, ne pretrpavate obdarovane dodatnim stvarima koje nemaju kamo staviti, a također im pokazujete da mislite na njih i rado im posvećujete svoje vrijeme i trud.

Jestivim poklonima razveselit ćete ne samo one koji vole grickati već i one koji uživaju u stvaranju u kuhinji.

Pokloni za entuzijastične kuhare

Onima koji vole kuhati i cijene domaću hranu svakako će obradovati vaši pošteni proizvodi koje će iskoristiti pri kuhanju.

  • Skuhajte temeljac. Neizostavan je za odličan umak, ali tko bi ga stalno kuhao. Kad je još vruć, zatvorite ga u staklenke za konzerviranje, izdržat će dugo.
  • Sljedeći korak do savršenstva je vlastiti demi-glace. Ne svatko ima strpljenja za njegovu pripremu, stoga ćete s njim sigurno oduševiti. Napravite ga od pečenih kostiju i korjenastog povrća, pasiranog i crvenog vina. 24 sata kuhajte temeljac, a zatim ga reducirajte na polovicu dodatnim kuhanjem.
  • Gotovo svatko će cijeniti u juhi domaće rezance kao od bake. Vrećica rezanaca bez truda sigurno će razveseliti.
  • Za pripremu luksuznih jela dobro će doći i konzervirani češnjak. Gomilu oguljenih češnja češnjaka prelijte maslinovim uljem i kuhajte vrlo nježno 30–45 minuta. U ulje možete dodati i začinsko bilje ili čili papričicu. Zatim češnjak zajedno s uljem prelijte u staklenke, oboje će biti korisno.
  • Vrlo jednostavna za pripremu je biljna sol. Jednostavno pomiješajte kvalitetnu morsku ili himalajsku sol s biljkama poput origana, ružmarina, timijana ili majčine dušice. Za veće povezivanje okusa sol s biljem lagano promiješajte u blenderu.
  • Zasigurno ćete iznenaditi napravljenom maslinovom soli. Masline, kapare, češnjak i origano zdrobite s morskom solju, rasporedite na poslužavnik i sušite u pećnici 2 sata.
  • Veliki uspjeh sigurno ćete postići s ručno rađenom domaćom tjesteninom. Dodavanjem pasiranog paradajza, repe ili špinata stvorit ćete tjesteninu raznih boja. Ako ste vješti i zabavljate se oblikovanjem, divljenje je zajamčeno.

Pokloni za razmaženo pečenje

  • Tko voli peći, neće se moći bez vanilin šećera. Najkvalitetniji lako možete napraviti miješanjem šećera i narezane mahune vanilije u blenderu.
  • Isto tako možete napraviti originalni makov šećer. Taj će posebno dobro funkcionirati na slasticama s šljivama ili marmeladama, bilo da su to kolači, buhtle ili knedle.
  • I limunova korica je neizostavna za pečenje. Da vam uvijek bude pri ruci, a da se ne pokvari, pomiješajte naribanu koricu od bio limuna s kristalnim šećerom. Zatim smjesu sušite na poslužavniku u pećnici.
  • Dobrotom na koju se treba samo rukom pružiti i kod brzog pečenja je slani karamel. Dodavanjem maslaca i vrhnja u karamelizirani šećer stvorit će se vlažna krema kojom se lako može premazivati raznovrsne poslastice, palačinke ili palačinke.

Pokloni za grickanje

  • Veoma jednostavan, ali izvrstan poklon su bademi ili oraščići natopljeni u medu ili obloženi karamele.
  • Neoguljeni bademi možete potopiti u malo vode i maslaca s šećerom i cimetom dok ne postanu hrskavi i hrskavi na površini.
  • Ljubitelje slatkih, ali zdravih doručaka obradovat ćete domaćom granola.
  • Privlačnijom verzijom sušenog voća su voćne kuglice. Bilo koje voće usitnite, rasporedite u tanki sloj na poslužavnik s papirom za pečenje i sušite nekoliko sati u pećnici dok smjesa ne prestane biti ljepljiva. Zatim ih nanižite na trake i zavrtite u valjke.
  • Igrajte se s okusima i složite u staklenke najbolje utapanje ili kisele krastavce natopljene u ulju.
  • S puno luka pripremite delikatesu u obliku lukova džema. Trebat će vam i šećer, vino, balzamički ocat i začini.
  • Slično pripremite i slaninu. Sa svojim uspjehom bit ćete zajamčeni jer je originalan i odlično pakiran.
  • Prave muškarce razveselite slani hren. U hrenovke zalijte s octom i nakon dvije dana izmiksajte. Posolite, pobiberite i dodajte tučeno jaje s pivom i češnjakom.
  • Ljubitelji mesa sigurno će cijeniti zalihe jerkeya, sušenog mesa. Goveđu stražnju narežite na tanke ploške i ostavite nekoliko sati marinirati. Meso zatim sušite 3-4 sata u sušilici za meso ili na rešetki pećnice na osamdeset stupnjeva. U čemu marinirati? Temelj je sojina i worcesterova umak. Onda ovisi o vašem ukusu i kreativnosti.

Pokloni koji teku

Među omiljene kod kuće napravljene darove spadaju oni koje možete popiti. U pečenje šljivovice se nećemo upuštati, ali imamo za vas ideje što osim jaječnjaka staviti pod bor u boce.

  • Od karamelizirane slanine, bademovog pudinga i ruma stvorite slasni domaći baileys.
  • Atmosferu sunčane Italije darujte s bocom domaćeg limoncella. Tanke gornje slojeve limunove korice ostavite natopiti najmanje 10 dana u 80% alkohola. Ocijeđeni alkohol pomiješajte s jakim sirupom od šećera.
  • Jak imunitet osigurat će đumbirov eliksir. Svježi đumbir i oguljeni limuni s narančom izmiksajte i procijedite. Zatim smjesu zasladije medom. Ako umjesto meda dodate kurkumu i papar, napitak će pomoći i u mršavljenju.
  • Za zagrijavanje u hladnim danima bit će prikladan pečeni čaj. Bilo koje voće po potrebi nasjeckajte i pospite šećerom. Trebat će vam otprilike polovina težine voća. Dodajte začine za okus, poput cimeta, badema ili karanfilića. Pecite u pokrivenoj pećnici 30 minuta, a zatim 15 minuta bez poklopca. Vruću smjesu ulijte u čaše, zatvorite i ostavite da se ohladi dna prema gore.

Odgajanje hrane i napitaka napravljenih stvara luksuzan dar njihovo pakiranje. Stoga koristite lijepe čaše, boce ili vrećice. Za stylish oznake savršeno se uklapaju naši samolepky do domácnosti. Možete birati između dvije veličine i nekoliko oblika, boja i dizajna.

Puno zabave u pripremi jestivih poklona želi vam tim Mama Labels.